CMU
Curricular
Seperating Faculties
Search for Curriculums
Bachelor’s Degree
Master’s Degree
Doctoral Degree
Other Curriculums
|
Studying at CMU
Application of Bachelor's Degree
Application for Graduate Studies
Application of International Program
CMU Presidential Scholarship
|
Faculties and Departments
Faculties
CMU’s Organizations
Other Division
|
TH
EN
CN
TH
EN
CN
Curricular
Seperating Faculties
Search for Curriculums
Bachelor’s Degree
Master’s Degree
Doctoral Degree
Other Curriculums
Studying at CMU
Application of Bachelor's Degree
Application for Graduate Studies
Application of International Program
CMU Presidential Scholarship
Faculties and Departments
Faculties
CMU’s Organizations
Other Division
News
Research and Innovation News
Outstanding News
Outstanding Staff
Prize and Pride
Conference and Seminar
Executives' News
Job Application
Procurement
Event Calendar
COVID-19 and PM2.5
About CMU
Background
The 60th Anniversary of Chiang Mai University
Resolution/ Vision/ Mission/Values and Organizational Culture
Authority
The University’s Logo
About CMU
Open Data Integrity and Transparency Assessment : OIT
CMU 360
Sustainable Development Goals
Organizational Structure and Administration of Chiang Mai University
Education Development Plan 5 years
Committee of University Council
Executives
Deans
Directors
Employee Council
Download CMU Powerpoint Template
Q&A
Privacy Policy
Contact
Suggestion
ข่าว
ผลงานวิจัย คณะสัตวแพทยศาสตร์ มช. และ Lanzhou Institute of Husbandry and Pharmaceutical Sciences สาธารณรัฐประชาชนจีน เรื่อง Optimization of Fermentation Process of Zanthoxylum bungeanum Seeds and Evaluation of Acute Toxicity of Protein Extract in Mice ได้ตีพิมพ์ในวารสารวิชาการนานาชาติ Foods (Published : 11 December 2024)
23 ธันวาคม 2567
คณะสัตวแพทยศาสตร์
หนึ่งในผลงานวิจัยภายใต้ความร่วมมือของ Chinese-Thai Traditional Chinese Veterinary Medicine and Techniques Cooperation Laboratory ของคณะสัตวแพทยศาสตร์ มหาวิทยาลัยเชียงใหม่ และ Lanzhou Institute of Husbandry and Pharmaceutical Sciences สาธารณรัฐประชาชนจีน เรื่อง Optimization of Fermentation Process of Zanthoxylum bungeanum Seeds and Evaluation of Acute Toxicity of Protein Extract in Mice ได้ตีพิมพ์ในวารสารวิชาการนานาชาติ Foods (Published : 11 December 2024) ซึ่งอยู่ในฐานข้อมูล ISI Quartile 1 (Journal Impact factor 4.7), SJR Quartile 1, Scopus Quartile 1
สามารถอ่านข้อมูลเพิ่มเติมได้ที่
https://www.mdpi.com/2304-8158/13/24/4004
โดยการศึกษามุ่งเน้นในการลดปัญหา high molecular weight และ anti-nutritional factors ของเมล็ดพริกหม่าล่า, พืชในสกุลมะแขว่น Zanthoxylum, ด้วยการหมักกับเชื้อโพรไบโอติกส์ Bacillus subtilis และ Lactobacillus plantarum ในสภาวะที่เหมาะสม โดยผลการทดลองพบว่า soluble protein content, water and oil holding capacity, the emulsifying activity และ stability indices ของเมล็ดฮวาเจียวได้รับการปรับปรุงขึ้นอย่างมีนัยสำคัญ ยิ่งไปกว่านั้น ความปลอดภัยของเมล็ดฮวาเจียวหมักได้รับการยืนยันจากการทดสอบความเป็นพิษแบบเฉียบพลันในหนูทดลองอีกด้วย การศึกษาครั้งนี้จึงเป็นการช่วยพัฒนาอาหาร functional food ingredient ให้มีศักยภาพมากยิ่งขึ้น
งานวิจัยและนวัตกรรม
ข่าวเด่น
แกลลอรี่
×
RoomID:
Room Name:
Description: