คณะอุตสาหกรรมเกษตร มหาวิทยาลัยเชียงใหม่ ขอแสดงความยินดีกับ ศ.ดร.พรชัย ราชตนะพันธุ์ และทีมวิจัย คว้ารางวัลรองชนะเลิศอันดับ 1 ในงานนวัตกรรมนาโนเทคโนโลยีระดับประเทศ ครั้งที่ 13 ในหัวข้อเรื่อง “Nitrogen-Doped Carbon Quantium Dot via Cold Plasma Synthesis: An Eco Sustainble Antimicrbial Substances Against Food Borne Pathogenic Bacteria” จากการประกวดนวัตกรรมนาโนเทคโนโลยีระดับประเทศ ครั้งที่ 13 ระดับอุดมศึกษาและบุคคลทั่วไป ระหว่างวันที่ 21-22 สิงหาคม 2568
งานวิจัยนี้เป็นนวัตกรรมนี้ เกิดจากการนำสองความรู้มา collab ระหว่างฟิสิกส์และวัสดุกับจุลชีววิทยา ทำให้เกิดการทำงานข้ามศาสตร์ โดยนำเอาเทคโนโลยีพลาสมาเย็นมาผลิตเป็น carbon quantium dot ในระยะเวลาอันสั้น และนำไปยับยั้งเชื้อก่อโรคที่เกิดในอาหาร และนวัตกรรมชิ้นนี้ ได้รับการจดสิทธิบัตรเป็นที่เรียบร้อย
ขอขอบคุณ ทีมวิจัย ดร.รังสรรค์ ปัญญาทิพย์, ดร.จุฑามาส ทันตะละ กันธิชา ประทินทอง และ รศ.ดร.จิตศิริ ทองสอน ราชตนะพันธุ์ ที่ช่วยทำให้งานนวัตกรรมชิ้นนี้สำเร็จ
Professor Dr. Pornchai Rachtanapun and Research Team Win First Runner-up Award at the 13th National Nanotechnology Innovation Competition
The Faculty of Agro-Industry, Chiang Mai University, proudly congratulates Professor Dr. Pornchai Rachtanapun and his research team for winning the First Runner-up Award at the 13th National Nanotechnology Innovation Competition for their project entitled:
“Nitrogen-Doped Carbon Quantum Dot via Cold Plasma Synthesis: An Eco-Sustainable Antimicrobial Substance Against Food-Borne Pathogenic Bacteria.”
This innovation emerged through a cross-disciplinary collaboration between physics & materials science and microbiology. By applying cold plasma technology, the team successfully synthesized carbon quantum dots in a short period of time, which demonstrated strong antimicrobial activity against foodborne pathogens. Notably, this innovation has already been granted a patent.
Special thanks go to the dedicated research team: Dr. Rangsarn Panyatip, Dr. Jutamas Tuntala, Kanticha Pratinthong and Associate Professor Dr. Jitsiri Thongsorn Rachtanapun, whose contributions made this innovation possible.